TALLER DE DOLÇAINA


El mestre de dolçaina Juanra Martí del grup Portitxol de Xàbia va impartir un taller de dolçaina a l'IES NÚM.1. Els alumnes de música van poder veure en directe el procés de fabricació d'una dolçaina i els diferents tipus de fusta (taronger, ametler, pi, olivera, banús, carrasca...) amb els quals es construeix l'instrument. Més de 30 exemplars de dolçaina van estar exposats per a que els alumnes conegueren la sonoritat d'aquest instrument tradicional valencià. A més, el dolçainer va explicar el procés d'elaboració de les llengüetes fetes de canya i va fer una demostració de com es toquen diversos exemplars de la familia de la xirimia.
Qui estiga interessat en apendre dolçaina es pot informar en www.dansesportitxol.org

TALLER DE DANSES TRADICIONALS VALENCIANES

Al voltant de 100 alumnes l'IES NÚM.1 han participat al taller de balls tradicionals valencians impartit per Isabel Martí, mestra de danses al grup Portitxol de Xàbia. S'ha treballat fonamentalment dos danses: la Dansa dels Negrets i la Dansa de la Magrana.






LA DANSA DELS NEGRETS DE L’ALCÚDIA. La dansa o ball dels Negrets de L’Alcúdia potser es presenta encara hui com una de les més arcaiques conservades a la Ribera del Xúquer en la modalitat de dansa acrobàtica o de construcció de torres humanes, precedida per un ball pantomímic i burlesc, tal i com en origen, sembla que era corrent a les comparses locals anomenades “moixigangues”, encarregades de donar ambient festiu a les grans celebracions.








LA DANSA DE LA MAGRANA. Aquesta dansa consta d'un pal amb 8 vetes de colors que es van entrellaçant formant una mena de trena.



(El grup Portitxol porta més de 40 anys de balls i cançons tradicionals. A l'edifici "Surco" de Xàbia es donen classes de danses tradicionals, de dolçaina i tabalet, de bandúrria, llaüt i mandolina, així com solfeig per a adults. Més informació en http://www.dansesportitxol.org/ )

EXPOSICIÓ D'INSTRUMENTS RECICLATS



40 instruments musicals construits amb materials reciclats han sigut exposats durant la setmana cultural de l'IES NÚM. 1 de Xàbia. Els alumnes de 2n ESO han realitzat aquesta activitat enmarcada dins de l'estudi de les diferents families d'instruments musicals. Així, a l'exposició s'han pogut veure instruments de vent, de percussió i de corda.






MUSEU DELS INSTRUMENTS DE BARCELONA

El 6 de maig de 2010 visitarem el Museu dels Istruments.



Les col·leccions del Museu de la Música presenten tres fons patrimonials ―instrumental, sonor i arxivístic―, que han estat fruit d’un seguit de llegats, donacions i adquisicions que han enriquit el patrimoni de la ciutat.
· Fons Instrumental
Comprèn més de 500 instruments de tot arreu i de totes les èpoques, des de les cultures precolombines fins al segle XX, i tant instruments europeus històrics com de cultures llunyanes.
· Arxiu Històric
Amb un fons de 12.000 documents comprèn donacions i llegats de compositors i intèrprets estretament lligats a la cultura musical barcelonina. Destaquen els fons Albéniz, Granados, Malats, Manén i Pujol.
· Fons Sonor
Disposa d’aproximadament 7.800 peces, en les quals es troben representats els estadis evolutius de l’enregistrament digital o analògic de la música.