PACO MUÑOZ


Cantautor valencià que ha musicat un important recull de versos de poetes valencians.
Paco Muñoz (València, 1939) és un cantant i escriptor valencià: de vocació tardana, com Labordeta, va començar a cantar esperonat per Ovidi Montllor i és molt popular per la seua especial dedicació a la cançó infantil, per a la qual cosa fou decisiva l'opinió de Joan Fuster.
Què vos passa, valencians?
L'any 1975 començà a actuar en les associacions veïnals de València, on tocava cançons d'Aute, Llach o Serrat acompanyat d'una guitarra; la seua presentació oficial tingué lloc al Teatre Micalet el 4 de novembre de 1976. El seu primer disc, La llibertat la picaren, aparegué a l'any següent amb un pròleg de Toni Mestre, co-autor de la lletra de la cançó Què vos passa, valencians?
Paco Muñoz canta per als xiquets
L'any 1984 debutà davant el públic infantil d'un festival de teatre als Jardins de Vivers de València, fet que li donà l'oportunitat de convertir-se en l'únic cantant valencià dedicat quasi exclusivament a la cançó infantil: en 1986 actuà davant de setze mil escolars de cent deu centres a la plaça de bous de València en un festival organitzat per la Diputació i en 1995 al Passeig de l'Albereda de València per a dos mil xiquets, davant del mural de Xavier Mariscal fet per a l'ocasió.
Produccions
La seua producció infantil, elogiada per Joan Fuster, comprén una desena de cassets amb el títol genèric de Paco Muñoz canta per als xiquets recopilats més tard en tres compactes i, en acabant, un altre amb noves cançons publicat l'any del seu retir: seguint un consell de Serrat, des de mitjan dècada dels 80 la major part de la seua discografia se l'autopublicà ell mateix baix el segell P.M. Produccions, amb el qual també ha editat referències de Maria del Carme Girau, Carraixet, Fèlix Estop o els Ovidi Twins.
Espectacles conjunts
L'any 1991 participà junt amb altres artistes valencians encapçalats per Al Tall i Ovidi en l'espectacle Quart creixent, un aparador de la gent en actiu durant aquella època; l'any 1998 coproduí un espectacle titulat Els nostres poetes junt amb el cantant Lluís Miquel i l'actor Juli Mira, gravat en el disc homònim i exportat a Itàlia; l'any 2003 girà amb un recital anomenat Cançons de la Cançó on ell, Lluís Miquel i Magda Roig versionaven els clàssics valencians del gènere, també enregistrats en un disc. L'any 2005 participà en l'homenatge multitudinari a la República, a Benetússer, junt amb molts altres cantants com Raimon.
Retirada dels escenaris
L'any 2008 anuncià la seua retirada definitiva amb una roda de concerts que culminaria a Sueca el 25 d'abril i l'edició d'un disc commemoratiu en directe, però es vegué forçat a ajornar-ho tot per problemes de salut. Finalment, després de sengles homenatges a la Trobada de Sollana, a Silla (on fou nomenat Porrot d'Honor de les Lletres Valencianes) i als premis de la Cartelera Túria, va tornar momentàniament als escenaris el 16 d'agost a Bocairent amb un recital publicitat com «l'últim concert a la Vall d'Albaida».Un mes abans, el ple de l'ajuntament bocairentí acordà atorgar-li la medalla d'or de la vila, en un acte que se celebrà l'11 d'octubre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.