Funcionament de l'aparell fonador

La següent il·lustració mostra les parts principals del cos que intervenen en la producció d’un so vocal.

L’aire entre els pulmons (1) i surt amb força d’ells a base d’alteracions de la cavitat toràcica. Açò es produïx generalment pels descensos i ascensos del diafragma (2).

L’aire s’expulsa a través de les cordes vocals (3) que vibren i canvien de tensió alterant l’altura d’una nota. La qualitat de la nota es modulada per la presencia de cavitats de ressonància en el cap, anomenades sins (4), afecten la qualitat del so d’un mode molt important, tant és així que la nostra veu canvia quan tenim un refredat.

La qualitat de la nota es controla també de mode conscient mitjançant el moviment de la llengua (5) i de les galtes, que formen una cavitat de ressonància flexible, capaç d’alterar la nota, canviant d’eixe mode la qualitat vocal del so.





En la pubertat, els xics desenvolupen una sèrie d’hormones, açò produïx una sèrie de canvis en la laringe. Per esta raó sobre els 12 anys als xics els canvia la veu, fent-se més greu. En les xiques els canvis a l’aparell fonador no són tan importants, per això no tenen grans canvis de veu.

Ací teniu un video de la laringe i de les cordes vocals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.